زمینه و هدف: آترواسکلروز یک بیماری سیستم عروقی است که رسوب تدریجی چربی و لیپیدها در درون دیواره سرخرگ های بزرگ و متوسط ایجاد می شود. این بیماری یکی از عوامل مرگ میر در جهان می باشد. افزایش کلسترول سرم عاملی مهم در ایجاد بیماری آترواسکلروز است. مطالعات اپیدمیولوژی هم بستگی مثبت و معنی داری بین کلسترول تام و کلسترول- LDL پلاسما با میزان بروز بیماری آترواسکلروز نشان می دهد. در حالی که در مورد کلسترول- HDL این هم بستگی منفی می باشد. گزارش شده است که عصاره های گیاهی محتوی فلاونوئیدها در کاهش میزان کلسترول سرم موثر هستند. گیاه خارمریم (Silybum marianum) از خانواده Asteracae و شاتره (Fumaria) vailantii از خانواده Fumariacae حاوی فلاونوئید می باشند. در این تحقیق اثر عصاره هیدروالکلی این دو گیاه بر میزان کلسترول سرم بررسی شده است.روش ها: تعداد 20عدد خرگوش نر سفید به طور تصادفی به چهار گروه آزمایشی پنج تایی توزیع شدند. طی یک دوره 45 روزه، گروه اول غذای معمولی، گروه دوم غذای پر کلسترول، گروه سوم غذای پر کلسترول به همراه عصاره خار مریم و گروه چهارم غذای پرکلسترول به همراه عصاره شاتره دریافت نمودند. سپس میزان کلسترول تام، HDL,LDL و تری گلیسرید سرم در زمان قبل از شروع آزمایش و بعد از پایان ماه اول و ماه دوم تعیین شد. آئرت برای بررسی شدت ضایعات آترواسکلروتیک در پایان دوره آزمایش برداشته شد.یافته ها: نتایج نشان می دهد که عصاره هر دو گیاه سبب کاهش کلسترول تام و LDL در گروه سوم و چهارم در مقایسه با گروه دوم شد. همچنین HDL در هر دو گروه سوم و چهارم نسبت نبه گروه دوم افزایش داشت. نتیجه گیری: بنابراین هر دو عصاره استفاده شده می توانند در جلوگیری از پیشرفت بیماری آترواسکلروز موثر باشند. این اثر به واسطه خاصیت آنتی اکسیدانی ترکیبات فلاونوئیدی می باشد.