مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

6,558
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

773
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

مقایسه اثر آدامس بدون قند اوربیت و سقز طبیعی بر میزان ترشح بزاق و PH آن

صفحات

 صفحه شروع 423 | صفحه پایان 428

چکیده

 سابقه و هدف: بسیاری از داروها, بیماری های سیستمیک, رادیوتراپی سر و گردن و فشارهای روحی می توانند به کاهش ترشح بزاق منجر شده, فرد را مستعد بروز پوسیدگی و بیماری های دهان نمایند. روش های بسیاری جهت جبران کاهش ترشح بزاق پیشنهاد می شوند. از جمله استفاده از آب نبات های ترش, لیمو, اسپری ها, لاک های محرک مخصوص, آدامس ها و داروهای مختلف. برخی کارخانه های آدامس سازی دنیا, از جمله کارخانه Wrigley (سازنده آدامس اوربیت) مدعی کاهش پوسیدگی و اثر رمینرالیزاسیون مینا از طریق افزایش ترشح و بالا بردن PH آن, متعاقب استفاده از آدامس های بدون قند می باشند. هدف از این تحقیق مقایسه اثر آدامس بدون قند اوربیت و سقز طبیعی بر میزان ترشح بزاق و PH آن در دانشجویان دندانپزشکی دانشگاه شهید بهشتی در سال 1383 بود.مواد و روش ها: این تحقیق تجربی با تکنیکCrossover  یک سویه کور بر روی 16 نفر از دانشجویان دانشکده دندانپزشکی شهید بهشتی که به صورت غیر احتمالی آسان (Simple non– random) در دو گروه 8 نفره A و B قرار گرفته بودند در سال 1383 صورت پذیرفت. در روز اول (روز پایه) بزاق تمامی افراد گروه A و B 5 دقیقه پس از صرف دو عدد بیسکویت شیرین, طی 10 دقیقه در ظروف مدرج assistant پانزده میلی لیتری به روشactive  جمع آوری شد. سپس میزان ترشح بزاق بررسی و PH آن بوسیله دستگاه PH سنج ثبت گردید. پس از 72 ساعت wash out, در روز سوم به همه افراد شرکت کننده در تحقیق اعم از گروه A و B دو عدد بیسکویت شیرین داده شد و پس از 5 دقیقه به افراد گروه A آدامس بدون قند اوربیت به وزن 14 گرم و به افراد گروه B 14 گرم سقز طبیعی داده شد. میزان بزاق طی 10 دقیقه جویدن, جمع آوری شده, PH آن بلافاصله اندازه گیری گردید. مجددا پس از 72 ساعت wash out در روز سوم به همه افراد شرکت کننده در تحقیق دو عدد بیسکویت شیرین داده شد و این بار پس از 5 دقیقه به افراد گروه 14A گرم سقز طبیعی و به افراد گروه 14B گرم آدامس بدون قند اوربیت داده شده و حین 10 دقیقه جویدن, بزاق این افراد جمع آوری و PH آن اندازه گیری شد. جهت آنالیزهای آماری از آزمون کرویت و Friedman استفاده گردید.یافته ها: میزان ترشح بزاق (± انحراف معیار) بدنبال مصرف بیسکویت تنها ml 0.8±5.0 بود که پس از مصرف آدامس به ml 0.9±15.9 و بعد از مصرف سقز به ml 1.2±13.8 رسید. این مقادیر با یکدیگر اختلاف آماری معنی داری داشتند (P<0.001). میزان pH بزاق نیز ابتدا 0.5±5.6 بود که پس از مصرف آدامس و سقز به ترتیب به 0.4±7.4 و 0.3±7.0 رسید. بین این مقادیر نیز اختلاف معنی دار مشاهده شد (P<0.005).نتیجه گیری: نتایج نشان دادند استفاده از آدامس بدون قند اوربیت باعث افزایش معنی دار ترشح بزاق و pH آن می گردد. بنابراین می تواند در جلوگیری از بروز بیماری های ناشی از خشکی دهان و همچنین پوسیدگی دندان موثر باشد.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

    استناددهی

    APA: کپی

    بختیاری، صدیقه، عظیمی حسینی، صدیقه، اسفندیاری، فرهاد، و علوی، کاوه. (1385). مقایسه اثر آدامس بدون قند اوربیت و سقز طبیعی بر میزان ترشح بزاق و PH آن. مجله دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی (JOURNAL OF DENTAL SCHOOL SHAHID BEHESHTI UNIVERSITY OF MEDICAL SCIENCE)، 24(4 (پی در پی 70))، 423-428. SID. https://sid.ir/paper/21728/fa

    Vancouver: کپی

    بختیاری صدیقه، عظیمی حسینی صدیقه، اسفندیاری فرهاد، علوی کاوه. مقایسه اثر آدامس بدون قند اوربیت و سقز طبیعی بر میزان ترشح بزاق و PH آن. مجله دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی (JOURNAL OF DENTAL SCHOOL SHAHID BEHESHTI UNIVERSITY OF MEDICAL SCIENCE)[Internet]. 1385؛24(4 (پی در پی 70)):423-428. Available from: https://sid.ir/paper/21728/fa

    IEEE: کپی

    صدیقه بختیاری، صدیقه عظیمی حسینی، فرهاد اسفندیاری، و کاوه علوی، “مقایسه اثر آدامس بدون قند اوربیت و سقز طبیعی بر میزان ترشح بزاق و PH آن،” مجله دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی (JOURNAL OF DENTAL SCHOOL SHAHID BEHESHTI UNIVERSITY OF MEDICAL SCIENCE)، vol. 24، no. 4 (پی در پی 70)، pp. 423–428، 1385، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/21728/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button