دیابت ملیتوس شایعترین بیماری ناشی از اختلالات متابولیسم و پنجمین علل مرگ و میر در جوامع غربی است بطوری که فدراسیون بین المللی دیابت (Diabetes Federation International) IDF عده مبتلایان را بیش از 100 میلیون نفر تخمین می زند. عده مبتلایان در ایران بیش از 2 میلیون نفر و در برخی از نواحی ایران مانند استان یزد میزان شیوع دیابت نسبت به استانهای همجوار بیشتر می باشد. از آنجا که کمبود کروم در برخی جوامع که عادتهای غذایی خاص دارند و بخصوص در برخی مناطق جغرافیایی مشاهده می شود انجام تحقیق در این مورد ضرورت داشت. کروم به عنوان ماده ضروری غذایی و بخش ضروری فاکتور Glucose lolerance Factor (GTF) و نیز فعال کننده شروع عمل انسولین در تسهیل برداشت گلوکز از سلولها حایز اهمیت می باشد. در این مطالعه میزان کروم سرم خون افراد دیابتی مراجعه کننده به مرکز دیابت دانشگاه بر حسب سن و جنس مورد بررسی قرار گرفت و با گروه افراد کنترل و (Impaired Glucose Tolerance) IGT مقایسه شد کل افراد مورد مطالعه 370 نفر بودند که به 4 گروه دیابت نوع I، دیابت نوع II، IGT و کنترل تقسیم گردیدند ابتدا خون هر چهار گروه از نظر قند خون ناشتا (FBS) هموگلوبین گلیکوزیله (HBAIC) آزمایش گردید و سپس میزان کروم سرم خون نمونه ها توسط دستگاه اسپکتروفتومتر جذب اتمی (Atomic Absorption) اندازه گیری شد. غلظت سرمی کروم در بیماران دیابتی نوع I و نوع II میانگین (0.096±0.002mg/l), (0.97±0.002mg/L) و گروه (0.17±0.002mg/l) IGT به طور معنی داری (p=0.004) از گروه کنترل میانگین (0.24±0.002ug/l) کمتر می باشد بعلاوه در بیماران دیابتی نوع (R=-0.110) II گروه (R=-0.176) IGT و گروه کنترل (R=-0.234) همبستگی معکوسی بین میزان FBS و کروم HBAIC- و کروم بدست آمد. ولی در مورد دیابت نوع I همبستگی معنی داری دیده نشد. در ضمن در تمام گروهها بین میزان HBAIC, FBS همبستگی مثبت مشاهده شد. نتایج این مطالعه نشان داد که اندازه گیری میزان کروم در بیماران دیابتی جهت کنترل دیابت راهنمای خوبی خواهد بود.