در این پژوهش تغییرات کمی و کیفی گونه دارویی مرزه خوزستانی اسانس در طول سه مرحله تکوینی و اثرات ضد میکروبی اسانس آن در مرحله گلدهی مورد بررسی قرار گرفت. استخراج اسانس به روش تقطیر با آب و با استفاده از دستگاه کلونجر صورت گرفت و شناسایی ترکیبات سازنده اسانس نیز با GC-MS انجام شد. اثرات ضد میکروبی اسانس نیز به روش تعیین حداقل غلظت بازدارندگی مشخص گردید .نتایج آزمایشها نشان داد که بیشترین مقدار اسانس بدست آمده از گیاه در مرحله قبل از گلدهی و کمترین میزان مربوط به مرحله پس از گلدهی است. اسانس در مرحله قبل از گلدهی با 9 ترکیب برای ماده خشک و 11 ترکیب برای ماده تر، واجد کمترین تنوع از نظر ترکیبات سازنده آن و در مرحله پس از گلدهی با 18 ترکیب برای ماده خشک و 17 ترکیب برای ماده تر بیشترین تنوع را از نظر ترکیبات سازنده داشت. کارواکرول بعنوان ترکیب اصلی سازنده اسانس در همه مراحل تکوینی بود و بیشترین مقدار آن مربوط به مرحله قبل از گلدهی و کمترین میزان آن در مرحله بعد از گلدهی بود. تفاوت معنی داری بین ماده خشک و تر مورد استفاده در اسانس گیری از نظر میزان ترکیبات سازنده اسانس مشاهده نشد. بر اساس نتایج حاصل از بررسی های ضدمیکروبی مشخص گردید که اسانس گیاه مرزه خوزستانی بر رشد باکتری های گرم مثبت شامل:(MIC=0.2ml/ml 12228CIP), (MIC=0.2ml/ml) S. aureus 6538p S.epidermidis و گرم منفی شامل (MIC=0.4ml/ml), S.typhi morium ID (MIC=0.4ml/ml) P.aeroginosa 27853ATCC (MIC=2ml/ml), E.coli 35218BBL و قارچ(MIC=0.1ml/ml) C.albicans 10231BBL اثر بازدارندگی دارد. این اثر بر باکتری های گرم مثبت و قارچ کاندیدا البیکانس بیش از باکتری های گرم منفی می باشد.