زمینه و هدف: با توجه به افزایش مقاومت دارویی میکروارگانیسم ها و تمایل به استفاده از نگهدارنده های طبیعی، هدف از این مطالعه تعیین ترکیبات شیمیایی و اثرات ضد میکروبی اسانس پونه کوهی علیه استافیلوکوکوس اورئوس بود.روش بررسی: در این مطالعه تجربی ترکیب های شیمیایی اسانس پونه کوهی با استفاده از روش گازکروماتوگرافی متصل به طیف نگار جرمی، فعالیت ضد باکتریایی آن (تعیین حداقل غلظت ممانعت از رشد) علیه استافیلوکوکوس اورئوس به روش میکرودایلوشن و تغییرات مورفولوژی و ساختمان غشا سلولی این باکتری با استفاده از میکروسکوپ الکترونی گذاره ارزیابی شدند. داده ها با آزمون آماری آنالیز واریانس تجزیه و تحلیل شدند.یافته ها: آنالیز شیمیایی اسانس پونه کوهی منجر به شناسایی 22 ترکیب با مجموع 95.3 درصد در آن شد. پولگون (31.54 درصد)، 1-8 سینئول (15.89 درصد)، منتوفوران (11.8 درصد) و سیس ایزو پولگون (9.74 درصد) ترکیب های عمده اسانس را تشکیل می دادند. حداقل غلظت ممانعت از رشد باکتری استافیلوکوکوس اورئوس در محدوده 75 تا 1200 میکروگرم در میلی لیتر قرار داشت.نتیجه گیری: این مطالعه نشان داد اسانس پونه کوهی از توان ضد میکروبی بسیار بالایی برخوردار است، بنابراین می توان از آن در ترکیب با سایر نگهدارنده ها جهت محافظت مواد غذایی در مقابل میکروارگانیسم های عامل عفونت و مسمومیت بهره جست.