آفلاتوکسین ها، متابولیت های ثانویه تولید شده به وسیله بعضی از گونه های آسپرژیلوس به ویژه آسپرژیلوس فلاوس و آسپرژیلوس پارازیتیکوس می باشند که باعث آلودگی مواد غذایی و یا خوراک دام می شوند. این مطالعه با هدف ارزیابی آلودگی خوراک دام به انواع آسپرژیلوس و تشخیص ژن های موثر در مسیر سنتز آفلاتوکسین در آسپرژیلوس فلاوس و آسپرژیلوس پارازیتیکوس جدا شده از خوراک دام انجام گرفت. تعداد 110 نمونه خوراک دام شامل سیلو، کنسانتره، علوفه و خوراک آماده از 30 گاوداری صنعتی و نیمه صنعتی استان خراسان رضوی جمع آوری و با استفاده از روش کشت آزمایشگاهی و واکنش زنجیره ای پلیمراز مورد ارزیابی قرار گرفت. تعداد 68 (%61.82) سویه آسپرژیلوس از 110 نمونه خوراک دام مورد بررسی، جداسازی گردید. بیشترین میزان آلودگی به انواع آسپرژیلوس فومیگاتوس (%21.81)، سپس آسپرژیلوس فلاوس (%17.27)، آسپرژیولس نایجر (10%)، آسپرژیلوس پارازیتیکوس (%8.18) و آسپرژیلوس اروزیه (%4.54) تعلق داشت. از بابت میزان آلودگی قارچی بین گاوداری های صنعتی و نیمه صنعتی هیچگونه اختلاف معنی داری وجود نداشت (P>0.05). از آزمایش واکنش زنجیره ای پلیمراز چندگانه برای تشخیص چهار ژن اصلی (nor-1, ver-1, omtA, aflR) مسوول تولید آنزیم های کلیدی در چرخه بیوسنتز آفلاتوکسین در آسپرژیلوس فلاوس و آسپرژیلوس پارازیتیکوس استفاده گردید. از 28 سویه آسپرژیلوس فلاوس و آسپرژیلوس پارازیتیکوس جدا شده تعداد 10 جدایه (%35.71) واجد چهار ژن اصلی با باندهای مشخص بودند. کلیه جدایه ها از بابت تولید آفلاتوکسین با استفاده از روش کروماتوگرافی لایه نازک مورد تایید قرار گرفتند. 18 جدایه (%64.29) دارای 1، 2 یا 3 باند بودند. نتایج به دست آمده در این مطالعه نشان داد که تشخیص سریع و اختصاصی قارچ های توکسین زا برای اطمینان از سلامت میکروبیولوژیکی خوراک دام حائز اهمیت می باشد.متن کامل این مقاله به زبان انگلیسی می باشد، لطفا برای مشاهده متن کامل مقاله به بخش انگلیسی مراجعه فرمایید.لطفا برای مشاهده متن کامل این مقاله اینجا را کلیک کنید.