به منظور مطالعه آثار چهار جیره غذایی کاملا مخلوط با توازن متفاوت کاتیون-آنیون 30, 20, 10 (DCAB) و40 میلی اکی والان در 100 گرم ماده خشک در سه دوره چهارهفتگی متوالی، در چهار بلوک روی ماده خشک مصرفی، تولید شیر، چربی، پروتئین، لاکتوز، مواد جامد غیرچربی، کل مواد جامد شیر و pH خون و ادرار از دوازده راس گاو هلشتاین در دوره اول شیردهی در طرح چرخشی متوازن استفاده گردید. ماده خشک مصرفی با افزایش DCAB بطور خطی افزایش (P<0.01) یافت. مقدار شیر تولیدی (خام، تصحیح شده برحسب 3.5 و %4 درصد چربی) گاوهایی که با جیره با توازن 30 میلی اکی والان تغذیه شده بودند از جیره های دیگر بالاتر (P<0.05) بود. میانگین چربی شیر گاوهای تغذیه شده با جیره DCAB 40, 30, 20, 10 بترتیب برابر 3.05, 3.25, 3.10 و 3.33 درصد و 0.789, 0.754, 0.744 و 0.771 کیلوگرم در روز بود. میانگین پروتئین برای جیره مصرفی DCAB 40, 30, 20, 10 بترتیب برابر 2.83, 2.99, 2.95 و 2.96 درصد و 0.733, 0.696, 0.713 و 0.689 کیلوگرم (P<0.05) در روز بود. میانگین درصد مواد غیرچربی برای جیره ها به همان ترتیب معادل 8.52, 8.67, 8.69 و 8.56 بود. pH خون (7.47-7.41) و ادرار گاوها (8.08-8.23) با بالا رفتن DCAB جیره ها افزایش یافت (P<0.01). نتایج این پژوهش نشان داد که توان تولیدی گاوها با توازن کاتیون-آنیون معادل 30 میلی اکی والان در جیره های غذایی بهبود یافته است.