مقدمه: یکی از عوارض دیابت ملیتوس القای آپوپتوز در بافت کبد است. آپوپتوز از طریق فعال شدن آنزیم کاسپاز 3 در سلول ها ایجاد می شود. سیر به عنوان یک ترکیب گیاهی پرمصرف در رژیم غذایی است که تاکنون اثر آن در آپوپتوز بررسی نشده است. در این مطالعه اثرات عصاره آبی این گیاه در میزان بیان ژن ها Bax و Bcl-2 و فعالیت کاسپاز 3 در رت ها دیابتی نوع 1 و 2 مورد مطالعه قرار گرفته است.روش بررسی: در این مطالعه آزمایشگاهی، رت ها نژاد ویستار به شش گروه کنترل سالم، دیابتی نوع 1، دیابتی نوع 1 درمان شده با عصاره سیر، دیابتی نوع 2، دیابتی نوع 2 درمان شده با عصاره سیر و کنترل سیر تقسیم شدند. در پایان زمان تیمار، بافت کبد رت ها سریعا خارج شد و بلافاصله در -70oC ذخیره شد. جهت بررسی بیان ژن استخراج RNA، سنتز cDNA و Real time PCR انجام شد. اندازه گیری فعالیت آنزیم کاسپاز 3 به روش فلوریمتری انجام شد.نتایج: میزان بیان ژن ها مورد نظر در گروه ها مختلف تغییرات معنی داری را نشان نداد. میزان فعالیت آنزیم کاسپاز 3، افزایش معنی داری را در گروه دیابتی نوع 1 در مقایسه با گروه کنترل نشان داد (p=0.003). فعالیت این آنزیم در رت ها دیابتی نوع 1 درمان شده با سیر، نسبت به رت ها کنترل همچنان بالا بود (p=0.021). در رت ها دیابتی نوع 2 درمان شده با سیر و درمان نشده و رت ها کنترل سیر تغییرات فعالیت آنزیم، نسبت به گروه کنترل معنی دار نبود.نتیجه گیری: دیابت نوع 1 سبب القای آپوپتوز شده است ولی عصاره سیر سبب بهبود این آسیب نشده است.