مقدمه: سیستم طبقه بندی استاندارد Bethesda (TBS) برای گزارش پاپ اسمیر از سال 1991 در اکثر مراکز علمی دنیا مورد استفاده بوده و موجب ارتقا کیفیت پاپ اسمیر و نتایج حاصل از آن گردیده است.
به منظور اطلاع از میزان رعایت اصول این سیستم در واحدهای نمونه برداری و گزارش پاپ اسمیر استان آذربایجان غربی این مطالعه بر روی 605 پاپ اسمیر (شامل 50% پاپ اسمیرهای گزارش شده در طی سه ماهه دوم سال 80 در واحدهای سیتولوژی استان صورت گرفته است.
مواد و روش ها: پژوهش حاصل به شکل مقطعی – توصیفی و تحلیلی و گذشته نگر انجام گرفته و با تعیین سهم 5% هر واحد، اسمیرهای مورد نظر به شکل تصادفی منظم انتخاب و بر اساس اصول سیستم TBS گزارش مجدد گردیده و میزان رعایت اصول TBS در گزارش های قبلی این اسمیرها مورد ارزیابی و بر اساس اختلاف میانگین داده های به دست آمده Pvalue مورد قضاوت آماری گرفته است و معنی دار بودن با P<0.05 نشان داده شده است.
نتایج: میزان رعایت اصول سیستم TBS در خصوص گزارش کفایت نمونه Specimen adequacy، برای مراکز بخش خصوصی و دولتی به ترتیب 16% و (P<0.05) 28% و در خصوص گروه بندی گزارش General Categorization به ترتیب 41% و 32% (P<0.05) و برای کل نمونه ها به ترتیب 38% و 32% می باشد.
نمونه های با کیفیت مناسب، با کیفیت محدود و کیفیت نامناسب به ترتیب شامل 48.6، 46.8 و 4.7% کل نمونه ها می باشند. 20 مورد ابنورمالیتی سلول های سنگفرشی با گزارش قبلی منفی (False negative) شامل مورد Carcinoma insitu (با تایید بیوپسی) و یک مورد LSIN و بقیه شامل ASCUS مشخص گردید.
بحث: سیستم خدمات بهداشتی در ایران به علت عدم رعایت اصول TBS فعلا فاقد زیر ساخت لازم برای غربالگری سرطان سرویکس می باشد و برای ارتقای کیفیت پاپ اسمیر نیاز به استفاده از اصول TBS و نظارت صحیح آن می باشد.