بومادران کوهستانی با نام علمی Achillea vermicularis Trin. از خانواده Asteraceae است. در طب سنتی ایران دم کرده این گیاه برای درمان بیماری هایی مثل آرتریت، گاستریت، آسم و انواع بیماری های کبدی مورد استفاده قرار می گیرد. در این تحقیق برای اولین بار، ابتدا بذر بومادران کوهستانی از استان آذربایجان غربی جمع آوری شده و در مزرعه تحقیقاتی ایستگاه تحقیقات البرز واقع در شهرستان کرج وابسته به موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور کشت شد. به منظور بررسی و مقایسه کمی و کیفی اسانس سرشاخه گلدار و هر یک از اجزای آن (گل، برگ و ساقه) به صورت مجزا، پس از جمع آوری گیاه در زمان اوج گلدهی، جدا کردن اندام ها و خشک کردن در سایه، اسانس گیری به روش تقطیر با آب انجام شد. اسانس های حاصل با استفاده از دستگاه های گاز کروماتوگرافی (GC) و گاز کروماتوگرافی متصل به طیف سنج جرمی (GC/MS) مورد تجزیه کمی و کیفی قرار گرفتند. بیشترین بازده اسانس (W/W نسبت به وزن خشک) از گل (%0.53) و برگ (%0.52) و کمترین بازده اسانس از ساقه (%0.24) بدست آمد. بازده اسانس کل سرشاخه گلدار نیز %0.43 بود. طبق این نتایج، اسانس گیری از گل های بومادران کوهستانی و حذف سایر اندام های هوایی (که برای برخی گونه های دیگر بومادران مرسوم است) منجر به هدر دادن مقدار زیادی اسانس موجود در برگ و ساقه شد. تعداد 29 ترکیب در اسانس ها شناسایی شد که 1، -8 سینئول، پیپریتون و کامفور در همه اسانس ها به مقدار قابل توجه وجود داشتند. مقدار کامفور در اسانس ها از %4.1 (در اسانس ساقه) تا %19.2 در اسانس سرشاخه گلدار متغیر بود. کمترین مقدار 1، -8 سینئول (%3.3) در اسانس ساقه و بیشترین مقدار آن (%23.3) در اسانس گل مشاهده شد. همچنین اسانس ساقه دارای کمترین مقدار پیپریتون (%4.9) و اسانس سرشاخه گلدار دارای حداکثر مقدار پیپریتون (%26.4) بود. همچنین تفاوت های ویژه ای بین اسانس اندام های مختلف دیده شد. حضور برخی ترکیب ها مثل %31.1 هپتادکان، %18.6 هگزادکانول، -n %4.5 هنی کوسان و –n %3.1 اکتادکان فقط در اسانس ساقه، %13.6 جرماکرن D در اسانس سرشاخه گلدار از دیگر تفاوت های اسانس اندام های مختلف بومادران کوهستانی بود.