سابقه و هدف: سوء تغذیه نوجوانان نه تنها یک مشکل مهم بهداشتی، بلکه یک مشکل مهم بهداشتی، بلکه مشکل توسعه اقتصادی در ایران و سایر کشور های در حال توسعه است. بروز بالای کمبود های تغذیه ای و عادات غذایی نادرست در این دوران می تواند به عوارضی چون استئوپروز، چاقی، افزایش فشار خون، تاخیر در بلوغ جنسی و تاثیر بر قد دوران بزرگسالی و سال های بعد منجر شود. هدف از این مطالعه تعیین برخی عوامل غذایی مرتبط به وضعیت وزن دختران نوجوان دبیرستانی شهر سمنان بود. مواد و روش ها: 256 دختر نوجوان 14 تا 18 ساله در سطح دبیرستان های شهر سمنان از طریق نمونه گیری تصادفی دو مرحله ای انتخاب شدند. قد و وزن آنها اندازه گیری و نمایه توده بدن (BMI) محاسبه شد. وضعیت تغذیه دختران دبیرستانی به وسیله نمایه توده بدن BMI) برای سن) بر اساس مرجع CDC 2000 تعریف شد و با استفاده از پرسشنامه های یاد اند 24 ساعته، یادداشت خوراک و بسامد خوراک، برخی اطلاعات غذایی مربوط به دانش آموزان، جمع آوری شد و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها: میزان کم وزنی، اضافه وزنی و چاقی در این مطالعه به ترتیب %5.9 (مورد انتظار 5%)، 11.7% (مورد انتظار 10%) و %4.7، (مورد انتظار 5%) بود. دریافت روزانه چربی (P=0.003, r=+0.18)، درصد انرژی دریافتی از چربی (P=0.04, r=+0.01) و دفعات مصرف غذای آماده در هفته (P=0.026, r=+0.13) با صدک BMI ارتباط آماری معنی داری داشت. بین دفعات مصرف میان وعده غذایی در روز با وضعیت وزن، ارتباط آماری معنی دار مشاهده شد (P=0.023). بین دریافت روزانه انرژی، کربوهیدرات، پروتئین و درصد انرژی دریافتی از درشت مغذی ها به غیر از چربی، دفعات مصرف وعده های غذایی، میوه جات و سبزیجات، گوشت قرمز، محصولات لبنی به جز پنیر و نوشابه های گازدار با وضعیت وزن، ارتباط آماری معنی داری مشاهده نشد.نتیجه گیری: دریافت بالای چربی و همچنین مصرف غذاهای آماده و میان وعده غذایی از عوامل غذایی مرتبط با وضعیت وزن دختران نوجوان دبیرستانی سمنان بودند. بر این اساس، گنجاندن متون آموزشی تغذیه ای و ارایه الگوی صحیح مصرف مواد غذایی می تواند راهکارهای مناسبی جهت ارتقای سلامت جامعه باشد.