در جستجو برای کشف مواد ضد قارچ جدید که تجدید شونده و سازگار با محیط زیست باشند، اثر اسانس پنج گونه گیاه شامل: Thymus daenensis, vitex agnus- castus, Mentha aquatica, Myrtus communis و Artemisia aucheri بر رشد میسلیومی قارچ های بیماری زای گیاهی Fusarium oxysporum, Gaeumannomyces graminis, Rhizoctonia solani و Pythium ultimum مورد بررسی قرار گرفت. اثر اسانسها در قالب طرح کاملا تصادفی و آزمایش فاکتوریل در سه غلظت و سه تکرار در 25 درجه سانتی گراد روی محیط کشت PDA انجام گردید. نتایج نشان داد که قارچ R.solani با 48.83% مهار رشد مقاوم ترین و P.ultimum با 89.62% حساس ترین گونه در برابر اسانس های گیاهی مورد آزمایش بوده اند. هم چنین مشخص شد که اسانس M.aquatica و T.daenensis به ترتیب با 93.70 و 92.74% مهار رشد میسلیومی قارچ های مورد مطالعه، بیشترین اثر و V. agnus- castus با 33.88% مهار رشد، کمترین تاثیر را داشته اند. در غلظت 20 میکر ولیتر بر تشتک پتری (قطر 9 سانتی متر)، اسانس گیاهان M. aquatica و T. daenensis باعث 100 درصد مهار رشد میسلیومی قارچ های مورد مطالعه شده اند. با توجه به اثر قارچ کشی قابل توجه اسانس گیاهان بررسی شده و کم خطر بودن آنها برای انسان و محیط زیست به نظر می رسد اسانس های گیاهی احتمالا می توانند برای کنترل قارچ های بیماری زای گیاهی و یا حداقل به عنوان مدلی برای ساخت قارچ کش های جدید مورد استفاده قرار گیرد.