مقدمه: کاربرد بیش ازاندازه کودهای ازته و همچنین فعالیت کم آنزیم نیتریت و نیترات ردوکتاز در برگ گیاهان، باعث تجمع نیتریت و نیترات در گیاهان برگی همچون کلم پیچ سفید (B.o.var.alba) می شود. نیتریت به عنوان یک ماده سرطانزا شناخته شده است. بنابراین در این تحقیق تغییرات غلظت نیتریت در کلم شور حین تخمیر خود بخودی و تخمیر تلقیح شده بوسیله مایه کشت میکروبی بررسی شد.مواد و روش ها: سوش های مورد استفاده در کلم شورها شامل meseneteriodes, subsp.mesenteroides Leu. PPTC 1563, L. plantarum PTCC 1058 PTCC 1058 که در کلیکسیون میکروبی ایران (سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران) وجود دارند، فعال گشته و مایه های کشت، با تعداد معادل 5.6×106cfu/gr برای بررسی انتخاب شدند. تخمیر کلم در تیمارهای، تلقیح شده با مایه کشت خالص لاکتیکی (هموفرمانتاتیو)،تلقیح شده با مایه کشت خالص لاکتیکی (هتروفرمانتاتیو)، تلقیح شده با مایه کشت مخلوط به نسبت یک به یک و کلم تلقیح نشده (شاهد) انجام گرفت.یافته ها: نتایج نشان داده بین مقادیر میانگین نیتریت، pH، تعداد باکتری های اسیدلاکتیک ،در نمونه شاهد (تلقیح نشده) با نمونه های تلقیح شده تفاوت معنی داری وجود دارد (P<0.05). میانگین میزان نیتریت باقیمانده در کلم شور تلقیح شده با L. plantarum، Leu. Mesentroides و کشت مخلوط به ترتیب به میزان %67.7، %68.9، %84.5 کاهش یافته، در حالیکه در تیمار شاهد به میزان %51.9 کاهش داشته است.نتیجه گیری: مناسبترین سویه برای کاهش نیتریت، مایه کشت مخلوط (Leu. mesenteries, L. plantarum) است. مناسبترین کلم شور از لحاظ میزان pH و اسیدیته نوع تلقیح شده با Leu. mesenteroides می باشد.