Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مشخصات نشــریه/اطلاعات دوره

نتایج جستجو

2558

نتیجه یافت شد

مرتبط ترین ها

اعمال فیلتر

به روزترین ها

اعمال فیلتر

پربازدید ترین ها

اعمال فیلتر

پر دانلودترین‌ها

اعمال فیلتر

پر استنادترین‌ها

اعمال فیلتر

تعداد صفحات

27

انتقال به صفحه

آرشیو

سال

دوره(شماره)

مشاهده شمارگان

مرکز اطلاعات علمی SID1
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources
اطلاعات دوره: 
  • سال: 

    1400
  • دوره: 

    16
  • شماره: 

    2
  • صفحات: 

    1-12
تعامل: 
  • استنادات: 

    0
  • بازدید: 

    282
  • دانلود: 

    518
چکیده: 

سابقه و هدف: التهاب نقش مهمی در ایجاد بسیاری از بیماری های مزمن از جمله وضعیت عملکرد شناختی ایفا می کند. التهابات عصبی در مغز می تواند منجر به کاهش عملکرد شناختی در سالمندی شود. رژیم غذایی از جمله عوامل تاثیرگذار بر التهاب است. نمایه تجربی التهابی رژیم غذایی (EDII) ابزار جدیدی است که با ایجاد نمره تجربی بر اساس گروه های غذایی پتانسیل التهابی کلی رژیم غذایی را ارزیابی می کند. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط EDII با وضعیت عملکرد شناختی در سالمندان می باشد. مواد و روش ها: این مطالعه مقطعی روی 173 شرکت کننده سالمند (60+ سال) و باسواد (حداقل پایان مقطع ابتدایی)، مراجعه کننده به خانه سلامت واقع در سراهای محله پنجگانه شهر تهران در سال 1398 انجام شد. پرسشنامه عمومی، بسامد خوراک و معاینه مختصر شناختی با روش مصاحبه تکمیل شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارspss انجام شد. یافته ها: در این مطالعه ارتباط EDII و رده بندی های این شاخص، با وضعیت عملکرد شناختی مورد بررسی قرار گرفت، اما در هیچ یک از رده ها ارتباط آماری معنی داری با وضعیت عملکرد شناختی دیده نشد، از طرفی بین جنسیت، تحصیلات فرد، تحصیلات همسر، مصرف مکمل ویتامین D(ماهیانه)، اندازه دور کمر و، وضعیت اقتصادی با وضعیت عملکرد شناختی ارتباط معنی داری دیده شد (05/0>p). نتیجه گیری: در مطالعه حاضر ارتباط آماری معنی داری بین نمایه تجربی التهابی رژیم غذایی با وضعیت عملکرد شناختی در سالمندان بالای 60 سال دیده نشد.

آمار یکساله:   مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید 282

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesدانلود 518 مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesاستناد 0 مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesمرجع 0
اطلاعات دوره: 
  • سال: 

    1400
  • دوره: 

    16
  • شماره: 

    2
  • صفحات: 

    13-23
تعامل: 
  • استنادات: 

    0
  • بازدید: 

    266
  • دانلود: 

    484
چکیده: 

سابقه و هدف: مصرف مقادیر زیاد اسیدهای چرب اشباع و ترانس موجب افزایش خطر بیماری های قلبی-عروقی و برخی از انواع سرطان ها می شود. حذف روغن های نیمه هیدروژنه (PHVOs) حاوی اسیدهای چرب ترانس (TFAs) از رژیم غذایی به عنوان یکی از موثرترین مداخلات بهداشتی در این زمینه پیشنهاد شده است. این مطالعه، با هدف بررسی اثرات سیاست گذاری کاهش میزان اسیدهای چرب ترانس در روغن خانوار و افزایش دریافت اسیدهای چرب غیراشباع از طریق ورود محصولات جدید به بازار مصرف و تعیین میزان دریافت آنها در خانوارهای شهری استان های آذربایجان غربی، فارس، خوزستان، لرستان، سمنان و خراسان جنوبی انجام شد. مواد و روش ها: این مطالعه مقطعی-توصیفی، بر روی خانوارهای شهری در مراکز شش استان صورت گرفت. گردآوری اطلاعات از اول اردیبهشت ماه تا پایان تیرماه سال 1393 با استفاده از روش مصاحبه تلفنی انجام شد. اطلاعات در مورد انواع چربی و روغن های مورد استفاده برای پخت و پز و نیز الگوی معمول خرید، مقدار خرید آنها با استفاده از پرسشنامه گردآوری شد. همچنین، پروفایل اسیدهای چرب انواع روغن و چربی های مصرفی نیز تعیین و اندازه گیری شد. یافته ها: روغن های غالب مصرفی در شش استان عبارتند از: روغن نیمه هیدروژنه/خانوار، مایع و مخصوص سرخ کردن. این روغن ها بیش از 70% از کل روغن دریافتی را تشکیل می دادند. میانگین کل دریافت انواع روغن و چربی های در استان ها به ترتیب کاهشی عبارت است از: آذربایجان غربی، خوزستان، لرستان، خراسان جنوبی، سمنان و فارس. دامنه دریافت اسیدهای چرب ترانس از 32/0 در فارس تا 67/0 گرم/نفر/روز در آذربایجان غربی متفاوت است. میزان اسیدهای چرب ترانس در روغن نیمه هیدروژنه/خانوار در مقایسه با دهه گذشته 95% کاهش یافته و سهم مصرف روغن خانوار حدود 45% کمتر شده است. نتیجه گیری: سیاست گذاری های موثر، فرمولاسیون های جدید روغن ها، کاهش ترانس در روغن خانوار تغییرات مثبتی را در این حوزه ایجاد کرده که منجر به بهبود الگوی کیفی روغن های مصرفی خانوارها شده است.

آمار یکساله:   مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید 266

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesدانلود 484 مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesاستناد 0 مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesمرجع 0
اطلاعات دوره: 
  • سال: 

    1400
  • دوره: 

    16
  • شماره: 

    2
  • صفحات: 

    25-32
تعامل: 
  • استنادات: 

    1
  • بازدید: 

    160
  • دانلود: 

    496
چکیده: 

سابقه و هدف: تنوع غذایی یکی از شاخص های کفایت مواد مغذی دریافتی است و با رشد کودکان در ارتباط است. این مطالعه برای اولین بار در ایران به بررسی ارتباط امتیاز تنوع غذایی DDS (dietary diversity score) مادر به عنوان مهم ترین فرد اثرگذار بر الگوی غذایی خانوار و به خصوص کودکان با شاخص های تن سنجی و امتیاز تنوع غذایی کودکان پیش دبستانی پرداخته است. مواد و روش ها: در این مطالعه مقطعی 236 کودک به همراه مادرانشان شرکت کردند. وزن، قد و تنوع غذایی مادر و کودک به ترتیب توسط پرسشنامه یادآمدخوراک و پرسشنامه تنوع غذایی ارزیابی شد. امتیاز تنوع غذایی کودکان و مادران طبق پروتکل سازمان غذا و کشاورزی سازمان ملل (FAO) به سه دسته خوب، متوسط و ضعیف تقسیم شد. خانوارها نیز بر اساس وضعیت اقتصادی-اجتماعی در سه گروه (پایین، متوسط، بالا) طبقه بندی شدند. یافته ها: این پژوهش نشان داد قد برای سن (034/0=p) وزن برای سن (013/0=p) و وزن برای قد (03/0=p) کودک با DDS مادر ارتباط معنی داری داشت. نتیجه گیری: هرچه امتیاز تنوع غذایی مادران بهتر باشد احتمال اینکه کودکانی با وزن برای قد، وزن برای سن و قد برای سن طبیعی تر داشته باشد، نسبت به مادرانی که امتیاز تنوع غذایی ضعیف دارند، بیشتر است.

آمار یکساله:   مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید 160

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesدانلود 496 مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesاستناد 1 مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesمرجع 0
اطلاعات دوره: 
  • سال: 

    1400
  • دوره: 

    16
  • شماره: 

    2
  • صفحات: 

    33-43
تعامل: 
  • استنادات: 

    0
  • بازدید: 

    310
  • دانلود: 

    563
چکیده: 

سابقه و هدف: پژوهش حاضر با هدف تحلیل محتوای کتب درسی مقطع ابتدایی در ایران، از نظر میزان پرداختن به مولفه های سواد غذا و تغذیه انجام گرفت. مواد و روش ها: این پژوهش توصیفی با استفاده از تکنیک تحلیل محتوا بر جامعه آماری شامل کلیه کتاب های درسی دوره ابتدایی (پایه اول تا ششم) در سال تحصیلی99-1398 به صورت سر شماری انجام شد. ابزار پژوهش چک لیستی شامل مقوله های سواد غذا و تغذیه، در حیطه های شناخی، مهارتی، ارزشی-نگرشی و زیرمولفه های آنها بود. روایی ابزار با مراجعه به ادبیات علمی مربوطه و نظر متخصصان تغذیه و برنامه ریزی درسی تایید شد. پایایی ابزار پژوهش بر اساس درصد توافق بین دو کدگذار (بالای 70 درصد) بر اساس روش هولستی برابر با 29/85، مورد تایید قرار گرفت. یافته ها: فراوانی مقوله های سواد غذا و تغذیه در متن، تصویر و پرسش های کتاب های درسی مقطع ابتدایی، شامل 664 واحد تحلیل بود که از این تعداد، حیطه شناختی با 609 واحد تحلیل (92 %)T بیشترین فراوانی را داشت. پس از آن، حیطه مهارتی با 52 واحد تحلیل (8%) کمترین فراوانی را داشت و به حیطه ارزشی-نگرشی با 3 واحد تحلیل (0%) اساسا توجهی نشده بود. مهارت های سواد رسانه، تحلیل برچسب تغذیه ای و مهارت های تعاملی و تحلیلی، همچنین مقوله های ارزشی مانند گرایش ها و ارزش های تغذیه ای و رعایت مسایل فرهنگی و اجتماعی مرتبط با غذا از مهم ترین مولفه های سواد غذا و تغذیه بودند که در کتب درسی مدارس مغفول مانده بودند. نتیجه گیری: یافته ها نشان داد که به مقوله های مهارتی و مقوله های ارزشی-نگرشی سواد غذا و تغذیه در کتاب های درسی مقطع ابتدایی بطور موثر و کاربردی پرداخته نشده است و محتوای موجود از نظر مطابقت با مولفه های اصلی سواد غذا و تغذیه و نیازهای دانش آموزان نیاز به بازنگری دارد.

آمار یکساله:   مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید 310

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesدانلود 563 مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesاستناد 0 مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesمرجع 0
اطلاعات دوره: 
  • سال: 

    1400
  • دوره: 

    16
  • شماره: 

    2
  • صفحات: 

    45-56
تعامل: 
  • استنادات: 

    0
  • بازدید: 

    138
  • دانلود: 

    470
چکیده: 

سابقه و هدف: در حال حاضر افزایش جمعیت در دنیا میزان مصرف، عرضه و تقاضای غذا را بالا برده است. در این زمینه، تولید و به کارگیری گیاهان تراریخته یکی از دستاوردها می باشد. هدف از این مطالعه تبیین برداشت و درک ذهنی مصرف کنندگان نسبت به محصولات تراریخته است. مواد و روش ها: مطالعه با نمونه گیری دارای حداکثر تنوع انجام و با رسیدن به اشباع داده، جذب مشارکت کنندگان به اتمام رسید. تعداد 30 نفر بزرگسالان 20 تا70 ساله ساکن شهر تهران با استفاده از مصاحبه عمیق فردی و تعداد 15 نفر نیز از طریق بحث گروهی وارد مطالعه شدند. آنالیز اطلاعات به دست آمده از شرکت کنندگان با روش آنالیز محتوا و با رویکرد جهت مند و استفاده از نرم افزار MAXQDA10 انجام گرفت. یافته ها: یافته ها نشان دادند که میزان اطلاع افراد از محصولات تراریخته نسبتا کم و محدود است. منابع اطلاعات آنها بیشتر اینترنت و تلویزیون و مهمترین انواع محصولات شناخته شده تراریخته از نظر آنها شامل روغن، میوه ها و ذرت، برنج و سویا بودند. از نظر شرکت کنندگان، عدم شناسایی صحیح و تبلیغات اغراق آمیز، نواقص اطلاع رسانی در مورد این محصولات هستند و تعبیر آنها از غذای تراریخته محصولاتی هستند که با دستکاری کردن ژن ها، ایجاد تغییرات هورمونی، پیوند زدن و تغییر ساختار مولکولی تولید می شوند و در مقایسه با محصولات عادی، مزه و طعم و ظاهر متفاوتی دارند. نتیجه گیری: با توجه اهمیت موضوع اطلاع رسانی در شکل گیری نگرش ها و درک ذهنی افراد به این مهم پی می بریم که در بخش اطلاع رسانی، کاستی هایی وجود دارد. استفاده صحیح از توانایی غیر قابل انکار رسانه های جمعی به ویژه تلویزیون و برچسب گذاری های واضح و بدون پیچیدگی از عواملی است که می تواند به این اطلاع رسانی کمک کند.

آمار یکساله:   مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید 138

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesدانلود 470 مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesاستناد 0 مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesمرجع 0
اطلاعات دوره: 
  • سال: 

    1400
  • دوره: 

    16
  • شماره: 

    2
  • صفحات: 

    57-67
تعامل: 
  • استنادات: 

    2
  • بازدید: 

    330
  • دانلود: 

    521
چکیده: 

سابقه و هدف: کنترل کیفیت و ایمنی مواد غذایی از بخش های مهم سلامت یک جامعه می باشد و در این بین، ارزیابی تقلب در محصولات غذایی در سال های اخیر موضوعی اساسی بوده است. خامه فرآورده ی حاوی چربی شیر و یکی از گران ترین و پر مصرف ترین چربی های خوراکی است که اغلب هدف تقلب به صورت اختلاط چربی های گیاهی مختلف با چربی طبیعی شیر قرار می گیرد. یکی از راه های کشف این نوع تقلب پایش استرول های گیاهی در این محصول لبنی است. مواد و روش ها: در این کار پژوهشی از تلفیق روش استخراج مایع-مایع همگن با روش میکرواستخراج مایع-مایع پخشی برای استخراج فیتواسترول های استیگمااسترول، براسیکااسترول، کمپسترول و بتا-سیتسترول از نمونه های خامه حیوانی و آنالیز آن ها با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی گازی مجهز به آشکارساز یونیزاسیون شعله ای استفاده شد. برای رسیدن به کارایی استخراج بالا، اثر فاکتورهای مختلف در هر یک از مراحل استخراج شامل نوع و حجم حلال استخراج کننده، حجم عامل جداکننده، سرعت و مدت زمان سانتریفوژ در مرحله استخراج مایع-مایع هموژن و نوع و حجم حلال استخراج کننده و اثر نمک زنی در مرحله میکرواستخراج مایع-مایع پخشی بررسی و بهینه شدند. یافته ها: روش مذکور به طور موفقیت آمیزی بر روی نمونه های خامه انجام گرفت به طوری که حد تشخیص و حد اندازه گیری این روش به ترتیب 1/2-92/0 و 4/6-1/2 نانوگرم در گرم به دست آمد. روش پیشنهادی از دقت بالایی برخوردار بود به طوریکه درصد انحراف استاندارد نسبی در یک روز و در بین روزها کمتر از 8/8 گزارش شد. همچنین نتایج نشان داد مجموع فیتواسترول ها در 21 نمونه (70 درصد) بیش از 3 درصد و مغایر با موازین موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران بود. نتیجه گیری: نتایج حاصل از این پژوهش ثابت کرد که روش پیشنهادی ساده و قابل اعتماد بوده و دارای زمان آنالیز کوتاه می باشد و توانایی بالایی در استخراج و اندازه گیری استرول های گیاهی از نمونه های خامه حیوانی دارد.

آمار یکساله:   مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید 330

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesدانلود 521 مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesاستناد 2 مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesمرجع 0
اطلاعات دوره: 
  • سال: 

    1400
  • دوره: 

    16
  • شماره: 

    2
  • صفحات: 

    69-78
تعامل: 
  • استنادات: 

    0
  • بازدید: 

    154
  • دانلود: 

    456
چکیده: 

سابقه و هدف: هدف از این پژوهش، بررسی اثر هیدروکلویید دانه بالنگو بر ویژگی های فیزیکی شیمیایی و حسی ماست تازه کم چرب و ارزیابی این ویژگی ها در دوره نگهداری بود. مواد و روش ها: در این پژوهش، اثر مقادیر مختلف صمغ دانه بالنگو (0 تا 1/0 درصد) و چربی (0 تا 2 درصد) بر ویژگی های فیزیکی شیمیایی (آب اندازی، Ph و ویسکوزیته) و نیز ویژ گی های حسی (طعم، بافت، رنگ و پذیرش کلی) ماست تازه کم چرب بررسی شد. سپس ویژگی های ماست تولیدی، در دوره نگهداری در فاصله زمانی 1، 7 و 14 روز پس از تولید مورد ارزیابی قرار گرفت. یافته ها: با افزایش صمغ دانه بالنگو، آب اندازی و pH نمونه ها به طور معنی داری (01/0>p) کاهش یافت. افزایش چربی نیز منجر به کاهش آب اندازی و افزایش ویسکوزیته نمونه ها شد (01/0>p). همچنین افزایش صمغ دانه بالنگو منجر به افزایش امتیاز طعم، بافت، رنگ و پذیرش کلی گردید (01/0>p) در حالی که چربی اثر معنی داری بر ویژگی های حسی نمونه ها نداشت. با توجه به نتایج به دست آمده، نقطه بهینه ی متغیرهای تولید برای دست یافتن به ماست تازه کم چرب که حتی الامکان کمترین میزان آب اندازی، بیشترین میزان ویسکوزیته همچنین بیشترین مجموع امتیاز طعم، بافت، رنگ و پذیرش کلی را دارا باشد، صمغ بالنگو1/0 درصد و چربی 25/1 درصد می باشد. چنین محصولی دارای ویسکوزیته 49/1169 پاسکال ثانیه، آب اندازی 75/36 درصد، امتیاز طعم 91/4، امتیاز بافت 90/4، امتیاز رنگ 96/4، امتیاز پذیرش کلی 99/4 و عدد مطلوبیت 1/90 درصد بود. نتایج نشان داد که بعد از 14 روز، آب اندازی و ویسکوزیته افزایش در حالی که pH کاهش یافت (01/0>p). از سوی دیگر ویژگی های حسی در روز هفتم تفاوت معنی داری با روز اول نشان نداد اما در روز چهاردهم تفاوت معنی داری نسبت به روز اول دارا بود(01/0>p)؛ اما تفاوت ها در حدی بود که امتیاز نمونه در تمام ویژگی های حسی ها باز هم بالاتر از 4 (از 5) بود. نتیجه گیری: نتایج این پژوهش نشان داد که صمغ دانه بالنگو می تواند به عنوان جایگزین مناسب چربی در ماست تازه کم چرب مورد استفاده قرار گیرد و ماست حاصل می تواند به مدت 14 روز به خوبی نگهداری شود، به گونه ای که نمره ارزیابی حسی برای تمام ویژگی ها در پایان این مدت به مقدار قابل توجهی بالاتر از حد میانگین باشد.

آمار یکساله:   مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید 154

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesدانلود 456 مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesاستناد 0 مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesمرجع 0
اطلاعات دوره: 
  • سال: 

    1400
  • دوره: 

    16
  • شماره: 

    2
  • صفحات: 

    79-88
تعامل: 
  • استنادات: 

    0
  • بازدید: 

    199
  • دانلود: 

    474
چکیده: 

سابقه و هدف: به کارگیری پسماندهایی مانند دانه های صیفی جات موجب ورود مجدد این منابع ارزشمند به چرخه ی غذایی، ارتقاء ارزش تغذیه ای و تولید فراورده فراسودمند در صنعت غذا می گردد. هدف از این تحقیق، ارزیابی اثر متغیرهای ترکیب خوراک و سرعت چرخش مارپیچ بر ویژگی های فیزیکوشیمیای و حسی غلات صبحانه اکسترود شده بر پایه ی بلغور ذرت و آرد گندم غنی شده با دانه خربزه و به دست آوردن شرایط بهینه مناسب می باشد. مواد و روش ها: در این تحقیق، از روش سطح پاسخ جهت بررسی اثر متغیرهای فرمولاسیون شامل؛ آرد دانه خربزه (10-20 درصد)، میزان رطوبت (12-20 درصد) و سرعت مارپیچ (180-120 دوربردقیقه) بر پاسخ های نسبت انبساط، دانسیته توده ای، سختی بافت، شاخص جذب آب، شاخص حلالیت در آب و پذیرش حسی مورد ارزیابی قرار گرفت. یافته ها: افزایش دانه خربزه به مخلوط بلغور ذرت و آرد گندم باعث افزایش دانسیته ی توده ای و سختی بافت و نیز کاهش نسبت انبساط و شاخص جذب آب در فراورده گردید. شرایط بهینه فرایند اکسترون با استفاده از روش سطح پاسخ، 1/10 درصد دانه خربزه، 18 درصد رطوبت خوراک و سرعت چرخش مارپیچ 39/172 دور بر دقیقه تخمین زده شد. نتیجه گیری: استفاده از آرد کامل دانه خربزه در فرمولاسیون غلات صبحانه، می تواند به عنوان یک ماده غذایی کاربردی با مواد مغذی و مزایای سلامتی برخودار باشد. محصول نهایی از ویژگی های حسی مطلوب و پذیرش مناسب مصرف کننده برخوردار بود.

آمار یکساله:   مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید 199

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesدانلود 474 مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesاستناد 0 مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesمرجع 0
اطلاعات دوره: 
  • سال: 

    1400
  • دوره: 

    16
  • شماره: 

    2
  • صفحات: 

    89-97
تعامل: 
  • استنادات: 

    0
  • بازدید: 

    173
  • دانلود: 

    461
چکیده: 

سابقه و هدف: آفلاتوکسینM1 به عنوان یکی از خطرناک ترین مایکوتوکسین ها از مهم ترین آلوده کننده های شیر است. تاکنون روش های مختلفی برای شناسایی آفلاتوکسین در شیر معرفی شده که شامل کروماتوگرافی، الایزا و رنگ سنجی هستند. با توجه به حساسیت بالای روش های بر پایه حسگرهای الکتروشیمیایی هدف مطالعه حاضر ساخت یک زیست حسگر ولتامتریک دقیق و حساس جهت شناسایی سریع آفلاتوکسینM1 است. مواد و روش ها: در مطالعه حاضر یک زیست حسگر مبتنی بر الکترود مداد گرافیتی اصلاح شده با نانو ذرات مغناطیسی و نانو ذرات طلا در ترکیب با روش HPLC برای شناسایی آفلاتوکسین M1 ساخته شد. رفتار الکتروشیمیایی زیست حسگر در مراحل مختلف ساخت شامل تثبیت نانو ذرات مغناطیسی، نانو ذرات طلا، تثبیت آپتامر و آنالیت به کمک تکنیک های ولتامتری چرخه ای و طیف سنجی امپدانس الکتروشیمیایی بررسی شد. یافته ها: نتایج نشان داد که با تثبیت نانو ذرات، پیک جریان و مقاومت انتقال بار به ترتیب افزایش و کاهش می یابند درحالی که با تثبیت آپتامر و آنالیت، پیک جریان کاهش و مقاومت انتقال بار در مقایسه با الکترود اصلاح نشده افزایش می یابند. ارزیابی مشخصه های عملکردی حاکی از تکرارپذیری (6/4%) و تکثیر پذیری مطلوب (8/8%) و همچنین پایداری مناسب (14روز) زیست حسگر داشت. حد تشخیص زیست حسگر (ng/L40) و محدوده درصد ریکاوری برای زیست حسگر و روشHPLC به 6/89-5/93 و 105-102 به دست آمد. نتیجه گیری: زیست حسگر پیشنهادی حد تشخیص پایین تر از سطح مجاز مشخص شده توسط استاندارد ملی ایران برای شیر (100نانوگرم بر لیتر) را ارایه داد. آنالیز نمونه های شیر حاوی آفلاتوکسین M1 با استفاده از زیست حسگر نیز محدوده درصد ریکاوری نزدیک در مقایسه با روش HPLC را نشان داد.

آمار یکساله:   مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید 173

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesدانلود 461 مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesاستناد 0 مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesمرجع 0
اطلاعات دوره: 
  • سال: 

    1400
  • دوره: 

    16
  • شماره: 

    2
  • صفحات: 

    99-109
تعامل: 
  • استنادات: 

    1
  • بازدید: 

    141
  • دانلود: 

    467
چکیده: 

سابقه و هدف: بیماری های با منشاء غذا همواره مهم ترین دغدغه های بشر بوده و مطالعه حاضر به منظور بررسی روشی برای کاهش این خطرات انجام شده است. هدف از این مطالعه بررسی ترکیب شیمیایی اسانس های آویشن شیرازی و کاکوتی و کاربرد آن در پوشش پایه نانوامولسیون کیتوزان جهت کنترل رشد باکتری آیروموناس هیدروفیلا تلقیح شده در فیله ماهی تازه سالمون طی یک دوره 12 روزه نگهداری شده در دمای سرد (1± 4 درجه سانتی گراد) و همچنین بررسی فعالیت ضد باکتریایی اسانس و نانوامولسیون اسانس های آویشن شیرازی و کاکوتی علیه باکتری مورد مطالعه به روش میکرودایلوشن جهت تعیین حداقل غلظت مهارکنندگی (MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MBC) بود. مواد و روش ها: ترکیب شیمیایی اسانس با روش کروماتوگرافی گازی تعیین و تیمارها در شش گروه؛ فاقد پوشش (کنترل)، کیتوزان، نانو امولسیون کیتوزان، نانوامولسیون کیتوزان حاوی اسانس آویشن شیرازی 5/0درصد، نانوامولسیون کیتوزان حاوی اسانس کاکوتی5/0درصد و تیمار نانوامولسیون کیتوزان حاوی ترکیب اسانس های آویشن شیرازیوکاکوتی تقسیم شدند، سپس نمونه ها جهت شمارش باکتری در روزهای صفر، 1، 2، 4، 8، 12 به یخچال منتقل شدند. یافته ها: کارواکرول 36/44%، تیمول 14/30% و گاماترپینن 31/8% به عنوان مهم ترین ترکیبات شیمیایی اسانس آویشن شیرازی و پولگون 19/48% به عنوان مهم ترین ترکیب شیمایی اسانس کاکوتی شناسایی شده و میانگین لگاریتم تعداد باکتری شمارش شده در دوره 12 روزه بین گروه ها اختلاف معنی داری را نشان داد (05/0>p). مطالعه حاضر نشان داد که بیشترین اثر مهارکنندگی روی باکتری مربوط به گروه نانوامولسیون کیتوزان حاوی اسانس های آویشن شیرازی و کاکوتی در مقایسه با گروه کنترل بود. نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان داد، پوشش های خوراکی نانوامولسیون کیتوزان حاوی اسانس های آویشن شیرازی و کاکوتی به طور موثری توانایی مهار رشد باکتری بیماری زا آیروموناس هیدروفیلا در نمونه های گوشت ماهی سالموندر دمای سرد را دارند و استفاده از آن ها در صنعت غذا می تواند مورد توجه قرار گیرد.

آمار یکساله:   مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید 141

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesدانلود 467 مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesاستناد 1 مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesمرجع 0
اطلاعات دوره: 
  • سال: 

    1400
  • دوره: 

    16
  • شماره: 

    2
  • صفحات: 

    111-120
تعامل: 
  • استنادات: 

    0
  • بازدید: 

    174
  • دانلود: 

    455
چکیده: 

سابقه و هدف: باکتری های جنس لاکتوباسیلوس به طور گسترده ای در طبیعت و به خصوص فراورده های لبنی وجود دارند. این میکروارگانیسم ها در طول فرایند تخمیر، ترکیباتی مختلفی مانند اسیدهای آلی و باکتریوسین تولید می کنند که دارای فعالیت ضدمیکروبی می باشند. هدف از این پژوهش جداسازی، شناسایی و تعیین فعالیت ضدمیکروبی باکتریوسین تولیدی توسط سویه های ایزوله شده لاکتوباسیلوس از ماست محلی شهرستان بهبهان بود. مواد و روش ها: در این پژوهش جدایه های لاکتوباسیل ماست محلی شهرستان بهبهان توسط روش آنالیز ژن 16S rRNA شناسایی و سپس اثر ضدمیکروبی باکتریوسین تولیدی علیه 5 سویه باکتری شاخص غذازاد به روش های انتشار در آگار به کمک چاهک و دیسک مورد بررسی قرار گرفت. اثر آنزیم های پروتیولیتیک، حرارت و pH بر فعالیت و پایداری باکتریوسین سویه های لاکتوباسیوس نیز بررسی شد. یافته ها: نتایج حاصل از روش چاهک و دیسک نشان داد که بیشترین اثر مهارکنندگی روی باکتری های شیگلا دیسانتری، استافیلوکوکوس اوریوس، سودوموناس آیروژینوزا، میکروکوکوس لوتیوس و لیستریا مونوسیتوژنز به ترتیب مربوط به جدایه های لاکتوباسیلوس پلانتاروم، لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس، لاکتوباسیلوس کازیی و لاکتوباسیلوس بوشنری بود. جدایه میکروکوس لوتیوس حساس ترین و سودوموناس آیروژینوزا مقاوم ترین باکتری بیماری زا در برابر اثر ترکیبات باکتریوسینی بودند. ترکیبات ضد میکروبی تولید شده توسط آنزیم های پروتیولیتیک غیر فعال شدند اگر چه در برابر حرات و pH پایداری خود را حفظ کردند. نتیجه گیری: باکتریوسین تولید شده توسط لاکتوباسیل های بومی، قادر به مهار طیف وسیعی از میکروارگانیسم های شاخص غذازاد موجود در مواد غذایی می باشند و می توانند به عنوان نگهدارنده های زیستی سالم و بی خطر استفاده شود.

آمار یکساله:   مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید 174

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesدانلود 455 مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesاستناد 0 مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesمرجع 0
اطلاعات دوره: 
  • سال: 

    1400
  • دوره: 

    16
  • شماره: 

    2
  • صفحات: 

    121-130
تعامل: 
  • استنادات: 

    0
  • بازدید: 

    162
  • دانلود: 

    469
چکیده: 

سابقه و هدف: کاهش بار میکروبی آریل انار و حفظ قدرت آنتی اکسیدانی می تواند منجر به ارتقا سطح سلامت و افزایش قدرت ایمنی بدن شود. از این رو هدف از این پژوهش، تاثیر فیلم پلی اتیلنی حاوی کیتوزان و کارواکرول بر فعالیت آنتی اکسیدانی و بار میکروبی آریل انار نگهداری شده در دمای 7± 1 درجه سلسیوس است. مواد و روش ها: محتوای آنتوسیانین، فعالیت آنتی اکسیدانی و تعداد پرگنه های قارچ و باکتری آریل میوه انار بسته بندی شده با فیلم پلی اتیلنی حاوی سه غلظت کارواکرول (0، 1 و 2 درصد) و سه غلظت کیتوزان (0، 1 و 2 درصد) طی 16 روز انبارداری در دمای 1± 7 درجه سلسیوس و به فاصله هر 4 روز اندازه گیری شدند. یافته ها: نتایج تجزیه واریانس نشان داد که غلظت های مختلف کیتوزان و کارواکرول تاثیر معنی داری بر فعالیت آنتی اکسیدانی و بار میکروبی آریل های انار داشتند. فیلم های حاوی کیتوزان سبب حفظ معنی دار محتوی آنتوسیانین در مقابل کنترل شد. بعد از 16 روز انبارداری فیلم های حاوی 1 درصد کارواکرول و 2 درصد کیتوزان تاثیر معنی دار در سطح 1 درصد بر پرگنه های قارچ و آلودگی باکتریایی و فعالیت آنتی اکسیدانی داشتند. نتیجه گیری: استفاده از فیلم های حاوی کارواکرول و کیتوزان بدلیل کاهش بار میکروبی می تواند در صنعت بسته بندی مورد استفاده قرار گیرد.

آمار یکساله:   مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید 162

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesدانلود 469 مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesاستناد 0 مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesمرجع 0
اطلاعات دوره: 
  • سال: 

    1400
  • دوره: 

    16
  • شماره: 

    2
  • صفحات: 

    131-140
تعامل: 
  • استنادات: 

    0
  • بازدید: 

    633
  • دانلود: 

    812
چکیده: 

سابقه و هدف: نرخ شیوع نسبتاً بالای اختلال پرخوری و پیامدهای منفی آن، مانند کاهش کیفیت زندگی و اختلال در عملکرد فردی و اجتماعی موجب شده است این اختلال و پیشگیری از آن به یک مسئله مهم در نظام سلامت کشورهای مختلف از جمله ایران تبدیل شود. هدف پژوهش حاضر بررسی نقش تجارب آسیب­ زای دوران کودکی در پیش بینی اختلال پرخوری با میانجی­ گری طرحواره های ناسازگار اوّلیه بود. مواد و روش ها: با استفاده از روش پژوهش همبستگی، از میان جامعه آماری زنان و مردان 23 تا 65 سال مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی در شهر تهران و کاربران اینترنتی این مراکز و رسانه های اجتماعی مرتبط، تعداد 409 نفر، به عنوان نمونه ی در دسترس، به ابزار­ های پژوهش شامل مقیاس پرخوری گورمالی و همکاران (1982)، پرسشنامه طرح واره­ های ناسازگار اوّلیه یانگ (1994) و چک لیست تجارب آسیب­ زای دوران کودکی (1999) پاسخ دادند. تجریه و تحلیل داده­ ها از طریق نرم افزار­ های تحلیل آماری SPSS نسخه 25 و AMOS نسخه 24 و با استفاده از مدل­ یابی معادله ساختاری انجام شد. یافته ها: نتایج نشان داد که تجارب آسیب­ زای اولیه با اندازه اثر 19/0 به صورت مستقیم و با اندازه اثر 23/0 به واسطه طرحواره­ های ناسازگار اولیه بر اختلال پرخوری اثر معنی داری (01/0>p) دارد. نتیجه گیری: توجه به اقدامات پیشگیرانه از تجارب آسیب­ زای دوران کودکی و همچنین استفاده از مداخلات آموزشی و روان درمانی می تواند منجر به کاهش میزان اختلال پرخوری و آثار منفی آن شود.

آمار یکساله:   مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید 633

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesدانلود 812 مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesاستناد 0 مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesمرجع 0
telegram sharing button
whatsapp sharing button
linkedin sharing button
twitter sharing button
email sharing button
email sharing button
email sharing button
sharethis sharing button