به منظور ارزیابی قابلیت تولیدی نژادهای مرندی (MA) بعنوان مرغ بومی، پلیموت راک سفید (PR)، کورنیش سفید (CR) بعنوان مرغ گوشتی و ردآیلندرد (RIR) بعنوان مرغ دو منظوره و آمیخته های حاصل از آنها آزمایشی با 12 نوع آمیزش به اجرا رسید. هیچ آمیزشی بین نژادهای اصلاح شده انجام نگرفت. در آمیزش های گوشتی از هر تلاقی حدود 30 قطعه جوجه یک روزه در سه جوجه کشی متوالی تولید گردید. جوجه های تولیدی تا سن 56 روزگی در آشیانه های جداگانه پرورش داده شدند و در هفته های 3، 6 و 8 توزین گردیده و میزان خوراک مصرفی آنها تعیین شد. در پایان دوره از هر آشیانه یک قطعه خروس و یک قطعه مرغ بطور تصادفی انتخاب و به منظور تجزیه لاشه، توزین و کشتار شدند. جوجه های آمیخته های RIR×MA تا سن 4 ماهگی به صورت جداگانه در 28 آشیانه مختلف در بستر پرورش داده شدند. سپس از هر آشیانه هشت قطعه نیمچه به طور تصادفی انتخاب و به قفس های انفرادی انتقال یافتند. صفاتی از قبیل تعداد و وزن تخم، مصرف خوراک، ضریب تبدیل خوراک، صفات کیفی تخم شامل واحدها و شاخص تخم به مدت شش ماه اندازه گیری شد. آمیخته های MA×PR و MA×CR دارای برتری معنی داری برای وزن زنده، لاشه و اغلب قطعات آن، مصرف خوراک و ضریب تبدیل خوراک بر مرندی خالص در سن های 21، 42 و 56 روزگی بودند (P<0.05). در کلیه آمیخته ها، تاثیر جنس بر وزن زنده، وزن لاشه و کلیه قطعات لاشه به غیر از چربی شکمی معنی دار بود (P<0.05). بیشترین تعداد تولید تخم در ردایلندهای خالص و کمترین مقدار آن در مرندی های خالص بدست آمد و مقدار تولید تخم در آمیخته ها 29.84 درصد بیشتر از مرندی های خالص بود. اختلاف مقدار خوراک مصرفی، واحدها و شاخص تخم برای آمیخته های مختلف، متفاوت و از نظر آماری معنی دار بود. میزان هتروزیس در آمیخته های PR×MA برای تمامی صفات به غیر از مصرف خوراک در 42 روز، درصد لاشه، سینه، بال ها، پشت، گردن و احشا خوراکی منفی بود، ولی در آمیخته های CR×MA برای همه صفات به غیر از ضریب تبدیل خوراک، درصد سینه و احشا خوراکی مثبت بود. همچنین میزان هتروزیس در آمیخته های RIR♂×MA♀ برای همه صفات به غیر از میانگین وزن تخم منفی بود. آمیخته های CR♂×MA♀, MA♂×PR♀ و MA♂×RIR♀ نسبت به آمیخته های معکوس خود، RIR♂×MA♀, MA♂×CR♀, PR♂×MA♀، برتر بودند.