زمینه و هدف: مطالعات متعدد نشان داده اند زعفران اثر محافظتی در مقابل آسیب اکسیداتیو در ایسکمی گلوبال مغزی دارد، اما اثر آن بر ادم مغزی و آسیب اکسیداتیو در ایسکمی مغزی موضعی کاملا مشخص نیست. این مطالعه با هدف بررسی اثر زعفران بر ادم مغزی، حجم ضایعات مغزی و میزان فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانت (آنزیم سوپر اکسید دیس موتاز و گلوتاتیون پراکسید) و غلظت مالون دی آلدیید در بافت ایسکمیک مغز در مدل تجربی سکته مغزی طراحی شد.روش بررسی: ایسکمی موضعی با مسدود کردن موقتی شریان میانی مغز برای مدت یک ساعت در موش صحرایی ایجاد شد. زعفران با دوز mg/kg ip 100 در شروع ایسکمی به صورت داخل صفاقی تزریق و 24 ساعت بعد ادم و حجم آسیب مغزی اندازه گیری شد. غلظت مالون دی آلدیید و میزان فعالیت آنزیم سوپر اکسید دیس موتاز و گلوتاتیون پراکسید در بافت ایسکمیک مغز با استفاده از کیت مخصوص اندازه گیری شد.یافته ها: زعفران حجم ضایعات مغزی را 77% (P<0.001) و ادم مغزی را 60% (P<0.001) در مقایسه با گروه شاهد کاهش داد. همین طور زعفران به طور معنی داری غلظت بافتی مالون دی آلدیید را کاهش داده (P<0.001) و میزان فعالیت آنزیم سوپر اکسید دیس موتاز (P<0.001) و گلوتاتیون پراکسید (P<0.001) در بافت ایسکمیک کورتکس مغز به طور معنی داری افزایش داد.نتیجه گیری: زعفران اثرات محافظتی در مقابل آسیب اکسیداتیو ایسکمیک و ادم مغزی در مدل ایسکمی مغزی موضعی- موقتی در موش صحرایی دارد. این اثر احتمالا از طریق افزایش ظرفیت آنزیم های آنتی اکسیدان و کاهش تولید رادیکال های آزاد اعمال می شود.