همه ساله بیش از 30 درصد محصولات کشاورزی به هدر می رود. لزوم خودکفایی در تولید محصولات کشاورزی در عرصه جهانیکنونی که غذا به عنوان یک اسلحه در دست برخی از قدرت ها به شمار می رود، تامین امنیت غذایی در کشور یک ضرورت محسوب می شود. در این راستا کاهش ضایعات، یکی از عوامل مهم در افزایش تولید و کاهش واردات می باشد. به منظور کاهش ضایعات و افزایش تولید گندم، وزارت جهاد کشاورزی طرح به کارگیری فارغ التحصیلان دانشگاهی را به عنوان مهندسین ناظر کشاورزی، و آموزش شیوه های کاهش ضایعات گندم را به گندم کاران آغاز نمود. هدف پژوهش حاضر بررسی میزان آگاهی مهندسین ناظر از عوامل ایجاد ضایعات در مراحل مختلف تولید گندم در استان قزوین می باشد. این تحقیق از نوع کاربردی بوده و جامعه آماری ای 112 نفر از مهندسین ناظر طرح خودکفایی گندم در استان قزوین می باشند. اطلاعات به شیوه میدانی و با استفاده از پرسشنامه جمع آوری گردید، سپس تجزیه و تحلیل داده ها توسط نرم افزار SPSS انجام شد. طبق نتایج به دست آمده، «بوجاری و ضد عفونی نکردن بذور» از نظر مهندسین مهم ترین عامل ایجاد ضایعات در مرحله کاشت، «عدم آگاهی از مراحل حساس نیاز آبی گندم» مهم ترین عامل ایجاد ضایعات در مرحله داشت و «ایجاد مرزهای عرضی در مزرعه به منظور آبیاری» مهم ترین عامل ایجاد ضایعات در مرحله برداشت می باشند. از نظر مهندسین ناظر، «بوجاری و ضدعفونی بذور» مهم ترین راه کاهش ضایعات در مرحله کاشت، «استفاده از شیوه های نوین آبیاری» مهم ترین راه کاهش ضایعات در مرحله داشت و «عدم ایجاد مرزهای عرضی در مزرعه به منظور آبیاری» مهم ترین راه کاهش ضایعات در مرحله برداشت بوده اند.