ارزش غذایی سه گونه یونجه یکساله (Medicago scutellata, Medicago polymorpha, Medicago rigidula) در مرحله گل دهی از طریق تجزیه شیمیایی، ضرایب هضمی ماده خشک و ماده آلی به روش in vitro، تجزیه پذیری ماده خشک و پروتئین خام به روش in sacco (به مدت 0، 8، 12، 24، 48 و 72 ساعت) و خوشخوراکی (به روش مصرف کوتاه مدت) با استفاده از شاخص STIR مورد مطالعه قرار گرفت. میزان ماده آلی برای سه گونه ریجیدولا، پلی مورفا و اسکوتلاتا به ترتیب 86.1, 85.1 و 86.9، پروتئین خام 23.8, 25.1 و 15.6، دیواره سلولی 23.8, 23.2 و 30، دیواره سلولی بدون همی سلولز 19.9, 18.3 و 24.1، ازت نامحلول در شوینده اسیدی 0.11, 0.36 و 0.22، کلسیم 1.3, 1.4 و 1.2، فسفر 0.28, 0.23 و 0.24 و پتاسیم 1.5, 1.5 و 1.4 درصد بود. میزان ضرایب هضمی ماده خشک و ماده آلی، برای ریجیدولا به ترتیب 0.82 و 0.79، پلی مورفا 0.83 و 0.80 و برای اسکوتلاتا 0.75 و 0.69 به دست آمد. نتایج تجزیه پذیری موثر ماده خشک و پروتئین خام در سرعت عبور 0.05 برای ریجیدولا به ترتیب 0.72 و 0.58، پلی مورفا 0.71 و 0.56 و اسکوتلاتا 0.63 و 0.55 گردید. هم چنین، میزان خوشخوراکی (به روش مصرف کوتاه مدت) برای سه گونه به ترتیب برابر 12.8, 13.6، و 11.3 (گرم ماده خشک در دقیقه) بود. به طور کلی بر اساس روش های به کار گرفته در پژوهش حاضر، ارزش غذایی گونه های مورد آزمایش به ترتیب نزولی بدین صورت طبقه بندی (جهت تنظیم جیره های غذایی) می گردند؛ مدیکاگو ریجیدولا، میدکاگو پلی مورفا و مدیکاگو اسکوتلاتا