رنگهای خوراکی گیاهی بدلیل خوراکی بودن اصل گیاه معمولا بدون زیان تلقی میشوند. طبیعت انواعی از رنگدانه های روشن و دارای ارزش تجاری را برای غذا ها فراهم میاورد. از جمله رنگهای خوراکی طبیعی بتانین میباشد. بتا لایین ها و یا بتانین ها (CI Natural Red 33, E162) رنگدانه های گیاهی دارای نیتروژن هستند که فام آنها دامنه ای از قرمز- بنفش (بتاسیانین) تا زرد (بتازانتین) را در بر میگیرد. این مواد برای ایجاد رنگ در فرآورده های لبنی، گوشتی، انواع دسرها و غیره... بکار میروندکه به صورت عصاره تغلیظ شده و یا پودر در دسترس میباشد. بتالایین ها علاوه بر مصرف به عنوان رنگ خوراکی، بدلیل خواص ضد التهابی، ضد اکسیدانی و ضدسرطانی مورد توجه بیشتری قرار گرفته اند. در این مطالعه، پودر قرمز رنگدانه با فرمولاسیون مناسب برای مصرف خوراکی با فناوری ریزپوشش دهی و خشک کن پاششی در مقیاس آزمایشگاهی از چغندر قرمز و میوه کاکتوس قرمز تهیه شده است. چغندر قرمز و کاکتوس از بازار محلی تهیه، با آب شسته، پوست کنده، به قطعات ریز تبدیل و یکنواخت شده است. عصاره یکنواخت شده صاف گردیده و با مالتودکسترین و اسکوربیک اسید مخلوط و با خشک کن پاششی خشک گردید. پارامتر های موثر در بازده مانند نسبت حلال به ماده جامد، pH و دما مورد مطالعه واقع شد. میزان مقایسه ای رنگینه موجود در گیاهان، پارامتر های رنگسنجی و اجزاء بوسیله دستگاه های اسپکتروفوتومتر و HPLC آنالیز شد. نتایج نشان داد نسبت وزنی 1:1 از حلال آب و محصول، دمای 80-100 درجه سلسیوس، pH برابر 5.0، استخراج بازده مطلوب دارد. افزودن مالتودکسترین و اسکوربیک اسید به نسبت وزنی 1% نیز برای پوشش دهی و خشک کردن مفید میباشد.