جهت تعیین ارزش غذایی پس ماند ه های میوه و سبزیجات میاد ین تره بار د ر تغذیه نشخوارکنند گان ، د ر ماه های بهمن ، اسفند ، فرورد ین و ارد یبهشت هر هفته یکبار به صورت تصاد فی از پس ماند ه های مید ان تره بار کرج نمونه برد اری و تجزیه شیمیایی نمونه ها طبق روش های استاند ارد آزمایشگاهی (7) AOAC انجام شد . میانگین ماد ه خشک ، خاکستر خام ، پروتئین خام ، الیاف خام ، چربی خام ، عصاره عاری از ازت، د یواره سلولی ، د یواره سلولی بد ون همی سلولز، لیگنین ، کلسیم و فسفر (د رصد د ر ماد ه خشک )، مس ، روی ، سرب (میلی گرم د ر کیلوگرم) و انرژی خام (کالری بر گرم ) به ترتیب عبارت بود از: 35.0, 109.4, 41.7, 0.57, 3.61, 7.51, 33.45, 38.39, 45.38, 1.075, 11.51, 14.16, 27.65, 10.91 و 3261.7. تفاوت معنی د اری بین ماه های مختلف از نظر الیاف خام ، عصاره عاری از ازت ، روی و سرب وجود د اشت (p<0.05) ولی سایر ترکیبات شیمیایی و انرژی خام د ر ماه های مختلف زمستان و بهار تفاوت معنی د اری با هم ند اشتند . قابلیت هضم ماد ه خشک ، ماد ه آلی ، پروتئین خام ، الیاف خام ، چربی خام ، عصاره عاری از ازت و انرژی خام بر حسب ماد ه خشک د ر پس ماند ه های هوا خشک فصل بهار (ارد یبهشت ماه) به روش مستقیم د ر 4 راس گوسفند نر بالغ اخته شد ه نژاد زل اند ازه گیری شد که میانگین آن ها به ترتیب: 81.02, 42.77, 62.16, 64.38, 74.54, 59.43 و 73.78 د رصد و همچنین کل مواد مغذی قابل هضم 52.8 (TDN) د رصد و انرژی قابل هضم 2.401 (DE) مگا کالری د ر کیلوگرم بود . بر اساس نتایج بد ست آمد ه پس ماند ه میوه و سبزیجات د ر شرایط جمع آوری، خشک کرد ن و نگهد اری مناسب جهت جلوگیری از آلود گی و کپک زد گی، می تواند به عنوان یک علوفه مناسب د ر تغذیه د ام های پرواری و نشخوارکنند گان غیر شیرد ه استفاد ه شود .