مقدمه: کمبود ویتامین D از شیوع بالایی در دنیا و به خصوص در کشورهای آسیایی از جمله ایران برخوردار است. شواهد متعددی در زمینه ارتباط میان سطح سرمی 25 هیدروکسی ویتامین D [D(OH)25] و شیوع دیابت نوع 2 وجود دارد. هدف این مطالعه، بررسی ارتباط سطح سرمی D(OH)25 با نمایه های گلیسمی در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 در مقایسه با افراد سالم بود.روش ها: این مطالعه مورد- شاهدی بر روی 180 نفر شامل 95 بیمار مبتلا به دیابت نوع 2 از بین مراجعه کنندگان به انجمن دیابت ایران و 85 فرد سالم که از نظر سن و جنس با گروه بیمار تطابق داشتند، انجام گرفت. علاوه بر اندازه گیری سطح سرمی D(OH)25، کلسیم، فسفر، هورمون پاراتورمون، پروفایل قندی شامل سطح سرمی ناشتای قند خون، هموگلوبین گلیکوزیله، انسولین و شاخص HOMA-IR (Homeostasis model of assessment- insulin resistance) اندازه گیری شدند.یافته ها: 82 درصد افراد دیابتی و 75.6 درصد افراد سالم دچار کمبود یا ناکفایتی وضعیت ویتامین D بودند. در افراد سالم و دیابتی ارتباط معکوسی میان سطح سرمی D(OH)25 و فراسنج های کنترل دیابت وجود داشت که در مورد قند خون ناشتا و هموگلوبین گلیکوزیله در دیابتی ها معنی دار بود (P<0.05).نتیجه گیری: نتایج حاصل نشان دهنده شیوع بالای کمبود ویتامین D در افراد سالم و دیابتی نوع 2 بود. به احتمال زیاد ویتامین D می تواند در کنترل فراسنج های گلیسمی در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 نقش داشته باشد.